Scarificatoare / Aeratoare

Mașina electrică pentru greblat AL-KO SF 4036
9302
3.150 MDL
Mașina electrică pentru greblat Hecht HE5654
1898
10.350 MDL
Mașina electrică pentru greblat Husqvarna S138C
2558
6.499 MDL
Mașina electrică pentru greblat Makita UV3200
501
4.850 MDL
Mașina electrică pentru greblat Makita UV3600
502
5.359 MDL
Mașina electrică pentru greblat Ryobi RY1400SF35A
2072
4.100 MDL
Mașina electrică pentru greblat Villager VAS 1500P
Mașina electrică pentru greblat Villager VPS 290
9197
10.500 MDL
Scarificator Kamoto ESA1332
875
2.700 MDL
Scarificator Kamoto GS7040
874
8.800 MDL

Scarificatoare / Aeratoare

Aeratoare Gazon si Scarificatoare

Scarificatorul si aeratorul sunt utilaje esentiale, care asigura protectia solului si dezvoltarea optima a plantelor. Operatiile de scarificare si aerare sunt obligatorii daca se doreste obtinerea unei suprafete gazonabile sanatoase si frumoase.

Operatiunile de scarificare si aerare ale gazonului sunt necesare primavara, in lunile martie sau aprilie functie de vremea de afara dupa ce s-a topit zapada si pamantul s-a uscat, pentru buna alimentare cu apa si aer a radacinor gazonului precum si pentru inlaturarea radacinilor moarte. Se incepe cu scarificarea. 

Ce reprezinta scarificarea gazonului?

Scarificarea gazonului reprezinta indepartarea resturilor organice de pe gazon - in principal fire de iarba sau de muschi ramase dupa taiere ori cazute in timpul anotimpului rece.

Daca resturile vegetale ramase in urma taierii, frunzele cazute, muschiul,  nu sunt stranse, se va forma un strat compact de resturi vegetale care nu va permite patrunderea corespunzatoare a apei si a aerului in sol, iar culoarea gazonului se va schimba din verde in galben sau chiar maro. Scarificatorul poate fi util si pentru curatarea partilor mai umbroase ale peluzei, acolo unde de obicei apare muschiul.

Cum se foloseste un scarificator de gazon?

Lamele scarificatorului actioneaza la nivelul radacinii ierbii si ajuta atat la curatarea resturilor, cat si la aerisirea solului. O alta operatiune extrem de importanta este colectarea resturilor ce rezulta dupa procesul de scarificare. Scarificatorul electric sau cel cu motor termic este prevazut cu un cos de colectare, unde sunt depozitate toate resturile vegetale.

Cand este recomandata scarificarea gazonului?

Sscarificarea gazonului se realizeaza in 2 momente cheie: primavara si toamna devreme. Totusi este importanta monitorizarea starii gazonului tot timpul anului si aplicarea operatiunii de scarificare ori de cate ori este nevoie.

Beneficiile scarificarii gazonului:

ajuta solul sa absoarba suficienta apa

scoate ramasitele organice din gazon

previne formarea de mucegai la baza gazonului

Ce reprezinta aerarea gazonului?

Aerarea  gazonului consta in crearea de canale de aer in gazon astfel incat, aerul sa poata circula in sol la radacinile gazonului. Aceasta procedura este efectuata cu ajutorul unui utilaj special cu lame ascutite care intra in sol la o adancime intre 0.5 si 2 cm.

De ce este bine sa aeram gazonul?

In timp, solul devine compactat din cauza tranzitului pietonal si auto. Aceasta compactare are efecte negative asupra gazonului: radacinile de gazon nu primesc cantitatea necesara de aer si apa, ceea ce conduce in timp la o degradare ireversibila a gazonului.

Pamantul compactat opune rezistenta sistemului radicular al plantelor din gazon ceea ce conduce la o incetinire a gradului de dezvoltare a lor.

Beneficiile aerarii gazonului

nivelul crescut de apa, oxigen si nutrienti

dezvoltarea sistemului radicular al gazonului

Aerarea se recomanda a fi executata de 2 ori pe an de preferat primavara si toamna, fiind imediat urmata de operatiunea de scarificare. Cele doua procese, cea de aerare si scarificare a gazonului se pot efectua cu acelasi utilaj, cu lame multifunctionale.

Clasificare scarificator/aerator

Scarificatorul poate fi manual sau mecanizat

Manual, scarificarea se realizeaza cu ajutorul unei greble cu colti curbati.

Scarificatorul mecanizat se clasifica in functie de tipul motorului cu care este echipat astfel:

Scarificator cu motor electric

Scarificator cu motor termic

Scarificatoare si aeratoare electrice

Scarificatoarele si aeratoarele electrice sunt printre cele mai utilizate datorita eficientei lor in cazul gradinilor mici si medii si usurintei cu care se intretin.

Scarificatoarele si aeratoarele electrice de calitate, cu motor puternic pot lucra eficient o gradina de pana la 1000 mp, insa, pentru gradini cu dimensiuni mai mari este recomandat un scarificator si aerator cu motor termic.

Scarificatoarele si aeratoarele electrice pentru gazon sunt usor de intretinut si folosit, singurele dezavantaje fiind dependenta de o priza si existenta firului de alimentare.

Scarificatoare si aeratoare cu motor termic

Scarificatoarele si aeratoarele pe benzina sunt mult mai potrivite in cazul unei gradini de dimensiuni mari deoarece confera libertate de miscare. Manevrabilitatea mult mai buna este principalul avantaj al scarificatoarelor si aeratoarelor cu motor termic.

Scarificatorul se compune din urmatoarele componente principale:

motor

tambur cu colti pentru scarificare

sac colector

roti pentru reglaj inaltime

Exista utilaje care inglobeaza ambele echipamente mentionate mai sus intr-unul singur. Ele pot face atat operatia de aerare cat si operatia de scarificare.

Puterea motorului

Puterea motorului este foarte importanta deoarece este direct responsabila de eficienta si calitatea rezultatelor pe care le are scarificatorul si aeratorul de gazon. Cu cat puterea motorului este mai mare cu atat aparatul va fi mai eficient si se va putea lucra o suprafata mai mare.

Suprafata de lucru recomandata

Pentru gradinile cu suprafata sub 1000 mp se recomanda un scarificator si aerator pentru gazon electric cu o putere intre 1400 – 1700 W, iar pentru suprafete peste 1000 mp se recomanda unul pe benzina cu o putere intre 3-6 CP, in functie de dimensiunile gradinii.

Recipientul de colectare

Existenta recipientului de colectare asigura curatarea terenului de resturile vegetale dupa efectuarea operatiunilor de scarificare si aerare. Indiferent ca recipientul de colectare este textil sau din plastic, acesta este un accesoriu util care usureaza munca si scurteaza timpul de lucru.

Functii si dotari

Latimea de lucru, lamele pliabile, ajustarea inaltimii de lucru, manerul ergonimic, existenta rotilor sunt principalele functii si dotari pe care cel mai bun scarificator si aerator de gazon le are. Acestea vor creste eficienta, manevrabilitatea si performantele scarificatorului si aeratorului de gazon.

Latimea de lucru

Cu cat terenul este mai mare cu atat se recomanda un scarificator si aerator de gazon cu o latime de lucru mai mare pentru usurarea muncii.

Functia de ajustare a adancimii de lucru este utila deoarece permite reglarea in mai multe trepte a adancimii la care se lucreaza terenul.

Manevrabilitate

Posibilitatea de a plia sau retracta lamele, ajustarea manerului pe inaltime, cresc manevrabilitatea aparatului si confortul.

Sfaturi pentru buna functionare

Se recomanda suprapunerea traseelor scarificate, scarificarea in linii drepte, pentru un aspect frumos, curat, astfel incat, brazdele de aerare sa se intretaie reciproc cu cativa centimetri, pentru a evita fasiile goale.

Imediat ce in urma scarificatorului apar urme de iarba, se goleste cosul pentru iarba.

Important! Inainte de a scoate cosul pentru iarba, se opreste motorul si se asteapta pana cand tavalugul se opreste.

Intretinerea scarificatorului

Unitatea de taiere uzata sau deteriorata trebuie sa fie inlocuita.

Se verifica elementele de fixare (suruburi, piulite etc.) sa fie bine stranse, pentru desfasurarea lucrului in conditii de siguranta.

Scarificatorul se depoziteaza intr-un loc uscat.

Pentru o viata mai lunga, toate piesele fixate cu suruburi, precum rotile si axele, trebuie curatate si unse periodic.

Intretinerea regulata a scarificatorului nu asigura numai rezistenta si performanta, dar contribuie si la scarificarea precisa si simpla a gazonului.

La sfarsitul lucrului, se efectueaza o verificare generala a scarificatorului si se elimina toate rezidurile colectate.

Informatii de siguranta muncii

 Nu se deschide capacul din spate in timpul utilizarii, pericol de accidentare.

 Se recomanda familiarizarea cu imprejurimile zonei de lucru. 

 Se verifica existenta pericolelor potentiale, care nu pot fi auzite din cauza zgomotului utilajului.

 Se recomanda incaltaminte solida si pantaloni lungi pentru protejarea picioarelor.

 Se asigura o distanta suficienta intre corp si piesele aflate in miscare.

 Se asigura ca nu exista alte persoane in special copii sau animale in zona de lucru.

 Scarificatorul se impinge intotdeauna in sensul vitezei de mers.

 Se asigura ca exista o stabilitate buna in timpul executarii actiunilor de aerare si scarificare.

 Se lucreaza numai daca exista o vizibilitate buna asupra suprafetei. 

Nu se aseaza mainile sau picioarele in apropierea cilindrului scarificatorului.