Fierăstraie cu diamant
Fierăstraie cu diamant
Fierăstraie diamantate sau cunoscute și precum fierăstraie circulare electrice reprezintă un instrument specializat pentru tăierea pietrei, plăcilor, gresiei porțelanate, în care drept element de tăiere se utilizează discuri de tăiere diamantate. Pentru comoditatea exprimării, în text, vom folosi denumirea frecvent întrebuințată - fierăstrău cu diamant sau diamantat. Un fierăstrău diamantat, în conformitate cu amplasarea motorului electric, se aseamănă cu un polizor unghiular sau un fierăstrău circular de mână (manual).
Într-adevăr, înainte de apariția fierăstrăului cu diamant, meșteșugarii utilizau polizoare unghiulare pentru realizarea diverselor lucrări. Producătorii de tehnică au creat un instrument mai performant cu noi caracteristici, păstrând esența dispozitivului primar.
Actuala platforma permite să nu țineți scula ca înainte, ci să o sprijiniți pe suprafață, astfel a devenit posibil controlul adâncimii de tăiere și îndepărtarea prafului prin conectarea aspiratorului la conducta ramificată de pe carcasa de protecție. Pentru o lungime mică de tăiere, versiunea veche a polizorului unghiular este probabil mai convenabilă, dar pentru o tăiere semnificativă, ce implică solicitări tehnice de precizie a adâncimii de tăiere, instrumentul modernizat cu platformă este, cu siguranță, mai potrivit.
Puterea fierăstrăului diamantat ajunge la 2500 W, iar greutatea este mai mare de 10 kg, prin urmare, devine problematic să utilizați un asemenea instrument electric cu astfel de parametri. Lamele diamantate utilizate în aceste mecanisme puternice posedă diametrul de 355 milimetri, cu o adâncime de tăiere de 125 milimetri.
Fierăstrăul cu diamant este o capodoperă a ingineriei moderne.
Folosind un aranjament paralel (cu ax) al motorului electric, producătorii de asemenea utilaj tehnică au obținut o adâncime de tăiere excepțională, mai exact, pentru un disc de 125 mm, adâncimea de tăiere este 41,5 mm.
Acest lucru a fost posibil datorită cutiei de viteze pe care au instalat-o, îndepărtându-se de aspectul clasic al fierăstrăului manual, unde arborele motorului intră lin în ax. O platformă înclinată cu capacitatea de a tăia la un unghi de 45 de grade și de a regla adâncimea de tăiere este proprice și fierăstrăului circular, dar cutia de viteze suplimentară este un element nou în conceptul fierăstrăului cu diamant.
Eliminând restricțiile privind diametrul motorului, producătorii japonezi au oferit fusului o performanță de până la 12.000 mii rpm. Bineînțeles, complexitatea dispozitivului s-a manifestat în costul sculei electrice.
Fierăstraie cu diamant fără fir
Instrumentele fără fir sunt convenabile, autonome, performante și, cu părere de rău, costisitoare.
Producătorii de utilaj tehnic apelează la trucurile marketingului pentru a-și vinde produsul. Complectația zero sau minimală presupune vânzarea unui instrument electric fără baterie și fără încărcător, în speranța că potențialul cumpărător a achiziționat deja ceva asemănător fără fir și dorește să-și completeze trusa de instrumente.
Într-adevăr, o baterie puternică - litiu-ion - costă la fel de mult ca și instrumentul electric propriu-zis. Bateriile moderne nu își pierd performanța timp de zece ani și pot fi reîncărcate de până la cinci mii de ori sau mai mult. Prin urmare, de ce să cumperi o altă baterie atunci când poți achiziționa un instrument electric pentru aceasta.
Dacă dumneavoastră sunteți în circumstanțe similare, atunci vă recomandăm să alegeți instrumentul electric necesar în conformitate cu bateria pe care o posedați. Fierăstrașele cu diamant fără fir nu se pot lăuda cu un diametru mare al discului (la etapa actuală), sunt consumatoare de energie, dar utilizarea unui angrenaj suplimentar permite lamei diamantate de 85 mm să producă tăieturi adânci de 25 mm.
Acest model este, de asemenea, echipat cu un rezervor de apă pentru alimentarea acestuia în zona de tăiere. Este un instrument pentru profesioniști. Prețul fără baterie nu este atât de strident.
Prezentare generală a bateriilor pentru unelte electrice de pe piață:
• Baterii nichel-hidrură metalică;
• baterii nichel-cadmiu;
• baterii litiu-ion.
Discuri cu diamante
Discurile diamantate, care sunt instalate în fierăstraie diamantate, nu sunt în totalitate diamantate, sau mai bine zis deloc. Sunt fabricate din oțel. Există doar o mică acoperire a marginii superioare, care poate fi segmentată, intactă sau „turbo”.
Lamele diamantate sunt folosite pentru tăierea pietrei, betonului, plăcilor, cărămizilor etc.
Forma discului și muchia de tăiere determină materialul pe care discul îl poate prelucra. Fiecare disc este marcat cu o descriere a condițiilor de lucru și a materialului, precum și numărul de rotații și viteza de tăiere. Producătorii îmbunătățesc constant parametrii produselor lor, prin urmare, există discuri pentru diferite scoprui, de diferite dimensiuni, forme geometrice ale segmentelor, etc.
Acordați atenție, de asemenea, tipului de tăiere a lamei: umedă sau uscată. Procesul de utilizare al dispozitivului implică alimentarea cu apă a zonei de tăiere pentru a evita supraîncălzirea. Diamantul are o formă cristalină de carbon și proprietățile chimice ale grafitului și cărbunelui. Contrar convingerilor populare, un diamant arde ca cărbunele.
Tăiere uscată
Tăierea uscată este utilizată atunci când apa nu poate fi utilizată pentru răcire. În același timp, răcirea este efectuată de aer, care este în mod natural insuficient pentru funcționarea pe termen lung. Având în vedere acest lucru, procesul de tăiere prevede pauze tehnologice pentru răcirea sculei, conform recomandărilor producătorului. Lamele de tăiere uscată pot fi utilizate pentru răcirea cu apă, dar nu și invers.
Tăiere umedă
Tăierea cu răcire cu apă este mai avansată tehnologic, deoarece răcirea cu apă a discului diamantat elimină produsele de distrugere din zona de tăiere, ceea ce facilitează condițiile procesului.