Mașini de frezat canaluri
Debitor canale
Lucrătorii în domeniul construcțiilor sunt familiarizați cu un astfel de instrument ca flex-ul sau tăietorul de perete. Acest dispozitiv este capabil să realizeze găuri înguste în pereți sau șanțuri pentru stabilirea comunicațiilor electrice, a conductelor, a canalelor de ventilație etc. De asemenea, flex-ul poate fi folosit pentru tăierea suprafețelor din cărămidă, gips-carton și alte materiale din care sunt realizați pereții, cu excepția celor din beton armat.
Cum funcționează o mașină tăietoare de perete?
Mecanismele cheie în munca tăietorului de perete sunt motorul și discul, care transformă energia cinetică primită în cuplu. Un disc de oțel este atașat la ax. Toate elementele mecanismului sunt protejate de o carcasă din plastic și fier, rezistentă la șocuri. Discul poate fi amplasat pe partea laterală a dispozitivului precum pe polizoare sau distribuit sub corpul dispozitivului precum la fierăstraiele circulare. Mânerul dispozitivului poate fi amplasat pe partea paralelă sau deasupra discului. Cele mai grele modele sunt echipate cu două mânere – unul la baza dispozitivului, pentru brațul de susținere, iar celălalt lateral pentru mână/brațul care va ghida dispozitivul în traiectoria necesară.
Pentru ca în timpul lucrului utilizatorul să nu întâmpine niciun inconvenient, dispozitivul posedă un capac de protecție care acoperă discul din partea superioară.
Cum să alegeți un tăietor de perete?
Aceste dispozitive sunt reprezentate de o gamă largă de modele de diferite capacități. Dacă așezarea canalelor în pereți nu este sarcina principală în munca dumneavoastră, puteți opta pentru un model cu o capacitate de 1000-1500 wați. Un astfel de dispozitiv este suficient pentru a face tăieturi în pereți până la 5-7 mm adâncime.
Dacă vă confruntați adesea cu sarcina de a tăia pereți din cărămidă, atunci ar trebui să alegeți un model cu un motor puternic (peste 3000 W) și performanță înaltă a axului (peste 6000 rpm). De asemenea, este recomandabil să acordați atenție miezului axului. Asigurați-vă în prealabil că este proiectat pentru a fi utilizat cu discuri cu diametru mare și extra-mare (30 cm sau mai mult).
Funcționalitate suplimentară
Dacă apreciați varietatea setărilor personale în tehnologie și prezența funcțiilor suplimentare, atunci când alegeți un flex, acordați atenție următoarelor caracteristici:
Numărul de discuri de tăiere.
Spre deosebire de un polizor, un aparat de perete asigură utilizarea a două (sau mai multe) discuri de tăiere simultan. Înainte de a achiziționa un dispozitiv, asigurați-vă că modelul pe care îl doriți are tipul necesar de miez de ax.
Setarea vitezei.
Ca și alte dispozitive care utilizează cuplul generat de motor, dispozitivul de tăiere a pereților funcționează în mai multe moduri. Puteți utiliza 30% din puterea motorului, producând 4 mii de rotații într-un singur minut, aceasta fiind suficientă pentru tăierea gips-cartonului. Cu toate acestea, dacă suprafața peretelui este mai rezistentă și dură, puteți utiliza modul de performanță superior. De regulă, dispozitivele sunt echipate cu un comutator cu 4-5 moduri standard.
Sistem antivibrații.
Un mare avantaj este prezența unui sistem care stabilizează dispozitivul în momentul funcționării. Vibrația intensă a aparatelor electrice poate duce la sindromul tunelului în oasele și articulațiile încheieturilor și antebrațelor. Vibrațiile excesive fac dificilă și utilizarea dispozitivului, mai ales dacă utilizați unul cu o greutate de 10 kg. Prin urmare, pentru a proteja corpul de riscul de rănire, asigurați-vă în prealabil că modelul dispozitivului care vă place este echipat cu un sistem antivibrații.
Prezența unui colector de praf.
Structura unui astfel de dispozitiv nu poate fi complet etanșată, deoarece motorul are nevoie în mod constant de răcire naturală, realizată de aerul din exterior. Aerisirile pot fi uneori motivul pentru care pe motor se acumulează praf. Chiar dacă unitatea este inoperantă, praful de pe șantier poate pătrunde în interiorul carcasei. Absența unui colector suplimentar de praf poate duce la defectarea motorului. Mecanismul de colectare a prafului este activat de fiecare dată când dispozitivul este pornit, astfel încât mecanismul elimină mai întâi praful din interiorul carcasei și apoi pornește motorul.