Centrale electrice
Un cazan electric asigură locuința cu apă caldă și soluționează problema încălzirii încăperilor pe timp de iarnă. Un astfel de utilaj este potrivit pentru clădirile care nu au conexiune la o conductă de gaz, de aceea sunt instalate cel mai adesea în case rurale sau complexe industriale și comerciale. Spre deosebire de un cazan pe gaz, cel electric nu utilizează produse de ardere. Aceasta înseamnă că, prin instalarea unui sistem de încălzire care funcționează prin intermediul energiei electrice, nu este nevoie să amplasați un coș de fum suplimentar pentru a elimina gazele de eșapament. Instalarea cazanului este una dintre cele mai ușoare sarcini din acest segment. În funcție de numărul de circuite din dispozitiv, sunt montate 2 sau patru conducte. Dacă cazanul trebui să fie utilizat numai pentru încălzire, atunci achiziționati un model cu un singur circuit. Dacă doriți să-l utilizați pentru încălzire și furnizarea apei calde, atunci este potrivit un cazan cu dublu circuit, la care vor fi conectate 4 conducte. O pereche de țevi va fi responsabilă pentru furnizarea agentului de încălzire și pentru ieșirea acestuia pentru o distribuție ulterioară către bateriile din casă. A doua pereche de țevi va fi responsabilă pentru alimentarea cu apă rece și eliminarea apei încălzite.
Principiul de funcționare a cazanelor electrice
Principiul de funcționare al cazanelor electrice este similar cu algoritmul de funcționarea al celor mai simple fierbătoare electrice. La cazane, ca și la fierbătoare, se folosește un element de încălzire - un încălzitor electric tubular. Încălzitorul electric tubular este o structură de mai multe elemente metalice cu un diametru de 10-15 mm. În interiorul acestui încălzitor se află un sistem complicat de fire electrice, care sunt alimentate de curent electric, astfel realizând o reacție termică și încălzind suprafața elementelor metalice/țevilor. La rândul lor, țevile încălzesc apa din rezervorul de expansiune și din rezervorul în care se află schimbătorul de căldură - un lichid care se mișcă constant de la cazan la bateria din camere. Schimbătorul de căldură încălzit este transportat prin conducte de la cazan la fiecare baterie, în timp ce partea răcită a lichidului revine înapoi prin a doua conductă situată în partea de jos a bateriei.
Metalul din care sunt realizate conductele nu conduce electricitatea, astfel încât dispozitivul cazanului rămâne întotdeauna protejat împotriva scurtcircuitelor. De asemenea, reostatul – dispozitivul care controlează căderile de tensiune – este responsabil pentru utilizarea în siguranță a energiei electrice.
Pompele de circulație sunt alte elemente importante în proiectare. Datorită acestor pompe, puteți obține apă fierbinte într-un timp scurt, deoarece durează mai puțin de 2 secunde pentru a o pompa din rezervorul de expansiune spre robinet.
Avantajele cazanelor electrice:
- pornire lină,
- încălzire rapidă a camerelor,
- rezervor de expansiune de cel puțin 10 litri,
- control electronic ușor,
- greutatea redusă a structurii,
- design modern,
- protecție împotriva supratensiunilor,
- instalare usoară.
Printre dezavantajele tehnologiei se poate remarca exactitatea energiei consumate. O casă cu o suprafață de 100 de metri pătrați va avea nevoie de o putere de cel puțin 20 kW de energie pentru a alimenta un cazan electric. Prin urmare, instalarea unor rețele electrice mai puternice ar trebui să fie prescrisă în proiectul sistemului de încălzire. Astfel, echipamentul de încălzire va funcționa stabil, iar puterea rețelei va fi suficientă pentru funcționarea altor echipamente electrice din casă.