Dezumidificatoare
Dezumidificatoarele de aer reprezintă un echipament pentru controlul climei care contribuie la prospețimea casei și la îndepărtarea umidității ridicate, prafului și mucegaiului. Acest dispozitiv mic este suficient pentru a reîmprospăta orice spațiu de locuit sau de birou. Mai mult, dispozitivul este destul de econom și nu consumă o cantitate mare de energie electrică. Datorită acestuia, nu va trebui să ventilați încăperile și zona de lucru pentru o lungă perioadă de timp și, de asemenea, veți uita de îndepărtarea prafului de pe mobilier, pervazuri și alte suprafețe.
Tipuri de dezumidificatoare de aer
Sarcina principală a dezumidificatorului este de a absorbi umezeala care s-a acumulat în aerul unui spațiu închis.
După modalitatea de absorbție a umezelii, astfel de dispozitive sunt divizate în mai multe tipuri:
- Dezumidificatoare de asimilare. Principiul de funcționare al unui astfel de dispozitiv este colectarea umidității prin ventilația aerului cald, cu furnizarea simultană de aer proaspăt prin conductele de ventilație din stradă sau alte instalații climatice. La domiciliu, aceste dezumidificatoare sunt rareori folosite, deoarece necesită conectarea la dispozitive periferice (conducte de ventilație, ventilatoare și aparate de aer condiționat), ceea ce le face mai consumatoare de energie. Domeniul principal de aplicare a dispozitivelor de asimilare îl constituie facilități mari de producție, depozite, vopsitorii etc.
- Dezumidificatoare de adsorbție. Cele mai simple și econome echipamente. Principiul funcționării este de a trage aer prin intermediul unor ventilatoare puternice, care sunt acoperite cu substanțe adsorbante. Intrând în contact cu lamele ventilatorului, aerul pierde umezeala și este transportat în cameră prin conductele de evacuare. Principalul avantaj al acestor dezumidificatoare este capacitatea de a funcționa la orice temperatură minimă și maximă.
- Dezumidificator cu condensare. Cel mai productiv echipament printre toate celelalte tipuri. Principiul său de funcționare este de a prelua aerul umed din cameră și de a evapora excesul de umiditate prin circuitul de răcire. Apoi aerul rece uscat trece prin circuitul fierbinte, se încălzește și este evacuat înapoi în cameră.
Ce probleme soluționează un dezumidificator de aer?
1) Previne apariția și dezvoltarea mucegaiului. Aerul umed stă la baza mișcării porilor mucegaiului și a nutriției acestora. Cu cât este mai puțină umiditate în aer, cu atât mai puține șanse de creștere a mucegaiului.
2) Previne deteriorarea produselor din hârtie, a țesăturilor și a mobilierului tapițat.
3) Îmbunătățește sănătatea, deoarece contribuie la saturația aerului cu oxigen.
4) Elimină mirosurile neplăcute și impuritățile din aer.
Cum să alegi un dezumidificator de aer
Atunci când alegeți un dezumidificator pentru casa sau biroul dumneavoastră, rețineți aceste aspecte:
- capacitatea dezumidificatorului se măsoară în litri. Într-o oră, dezumidificatorul mediu procesează 0,7 litri de aer. În consecință, un dispozitiv cu o capacitate de peste 20 de litri pe zi poate gestiona o cameră de 40 de metri pătrați.
- Nivel de zgomot. În general, dezumidificatoarele funcționează fără vibrații și zgomot pronunțat. Cu toate acestea, atunci când modul de performanță îmbunătățit este activat, nivelul de zgomot poate ajunge la 30-40 dB. Luați în considerare acest factor atunci când alegeți un dezumidificator pentru biroul dumneavoastră.