Termostate

Termostat de cameră General HT 500
15176
2.000 MDL
Termostat de cameră Salus 091FLRF
15174
1.260 MDL
Termostat de cameră Salus RT520RF
15175
2.500 MDL
Termostat HT250S LCD General (Radio)
15173
1.150 MDL

Termostate

Temperaturile mici de iarna ne obliga sa folosim o sursa de caldura. Desigur ca exista multe asemenea surse, unele mai folosite decat altele in functie de locul in care locuiesti. Dar la oras centrala este nelipsita din aproape orice casa. Cu toate acestea, o functie importanta o are termostatul. Fara acesta, centrala nu si-ar putea face cu adevarat treaba. Impreuna, insa, ne salveaza tot timpul de temperaturile cu minus. 

Termostatul - rol

Daca in casa ta se simte prea multa caldura sau este prea racoare, probabil ca te indrepti direct la termostat pentru a modifica setarile. Doar prin apasarea unui buton poti trimite aer cald sau rece care sa circule prin casa si sa restabileasca un climat echilibrat. Fiind principalul mod de a controla temperatura din casa, termostatul iti permite sa comunici cu sistemul de incalzire si racire. Existenta lui este foarte importanta pentru intreaga functionare a sistemului de incalzire/racier. Este singurul mod de a avea control asupra centralei termice.

1.1. Ce este un termostat

Termostatul reprezinta o componenta a unui sistem care raceste si incalzeste fiind responsabil cu masurarea temperaturii care se simte in casa. Reglarea termostatului la centrala termica inseamna ca exista un mecanism care controleaza felul in care functioneaza aparatul ce depinde de temperature pe care o masoara si cea care se doreste.

1.2. Care este rolul termostatului

Rolul unui asemenea dispozitiv este usor de inteles. Acesta detecteaza schimbarile de temperatura in scopul de a mentine temperatura unei zone inchise in mod esential constanta. Intr-un sistem care include relee, supape, intrerupatoare etc., termostatul genereaza semnale, de obicei electrice, atunci cand temperatura depaseste sau scade sub valoarea dorita. De obicei este utilizat pentru a controla fluxul de combustibil dinspre un arzator, de curent electric, catre o unitate de incalzire sau de racire sau a unui gaz, sau lichid, incalzit sau racit in zona pe care o deserveste.

Practic, atunci cand vrei sa modifici temperatura din casa, setezi temperature dorita pe thermostat, iar atunci cand acesta simte diferenta in grade dintre temperature ambientala si cea setata trimite un impuls centralei si aceasta porneste.

1.3. Cum functioneaza termostatul

Stiinta din spatele termostatului este destul de simpla. Pe masura ce se incalzesc, ceva se extinde si pe masura ce se racesc, ceva se contracta. Acest lucru este cunoscut sub numele de dilatare termica, iar termostatele il vor folosi pentru a porni si opri un circuit electric. De obicei se gasesc benzi bimetalice si burdufuri umplute cu gaz in majoritatea termostatelor.

O banda bimetala este numele dat pentru doua bucati de metal, ambele fiind metale diferite, imbinate impreuna. Benzile bimetalice formeaza un fel de punte in circuitul electric care este atasat la sistemul de incalzire al casei tale. Cand acest pod este „in jos”, electricitatea va trece prin circuit si incalzirea va fi pornita. Pe masura ce casa se incalzeste, la fel se va intinde banda si, pe masura ce unul dintre metale se extinde mai mult decat celalalt, banda va incepe sa se indoaie putin. In cele din urma, se va fi indoit suficient incat a deschis circuitul, iar podul va fi „in sus”. Cand se intampla acest lucru, electricitatea se va opri si va intrerupe caldura, racind camera.

Dupa cum probabil te-ai gandit, banda va incepe sa se raceasca din nou si, in cele din urma, se va prinde la loc, permitand incalzirii sa se reporneasca. Cu un cadran de temperatura, vei putea schimba temperatura care face ca circuitul sa se porneasca si sa se opreasca.

2. Unde se monteaza termostatul

Cand alegi sa ai in casa ta un sistem de incalzire cu centrala exista o multime de detalii minore care pot face o mare diferenta in ceea ce priveste confortul si eficienta. Unul dintre aceste detalii importante este amplasarea termostatului. Termostatul trebuie amplasat astfel incat sa poata obtine cea mai precisa citire a temperaturii aerului din locuinta ta. In caz contrar, poate duce la functionarea inutila sau insuficienta a sistemului. Acest lucru iti poate reduce confortul si poate creste facturile la energie electrica.

2.1. La ce inaltime se monteaza un termostat

Specialistii recomanda inaltimea de 152 cm de la podea ca fiind cea mai potrivita – daca te intrebi unde se monteaza termostatul la centrala termica. Acest lucru este valabil pentru termostatele fixe. S-a considerat ca aceasta este inaltimea de la care temperature camerei se masoara cel mai corect deoarece la 152 cm termostatul interactioneaza cu miscarea circulara a aerului din casa: aerul cald urca in timp ce aerul rece coboara. De asemenea, este considerat ca aceasta este inaltimea ideala si pentru a putea face setarile si modificarile necesare stand in picioare. Daca in casa locuieste o persoana cu dizabilitati motorii, atunci inaltimea recomandata se modifica: 121 cm.

2.2. Zone de evitat pentru montarea unui termostat

Cand amplasezi un termostat trebuie sa eviti sa il amplasezi in apropierea lucrurilor care pot cauza citiri fals-ridicate sau scazute de temperatura. Cu alte cuvinte, departe de punctele fierbinti sau reci. 

Ferestre si usi - nu asezati termostatul in apropierea ferestrelor sau a usilor care ar putea lasa sa treaca curentii de aer. Termostatul va masura temperatura aerului exterior care se strecoara inauntru in loc de temperatura generala a aerului din interior. Acesta va fi afectat de fluctuatia temperaturii de fiecare data cand se deschide o usa exterioara. Din cauza acestui lucru se poate ca centrala sa se porneasca si sa se opreasca inutil. Pe langa ineficient este si dur pentru echipament si pana la urma totul va duce la temperaturi mai putin stabile in casa, in general. De asemenea, este important sa te asiguri ca termostatul tau nu este in lumina directa a soarelui care trece printr-o fereastra. Daca soarele straluceste chiar pe locul unde se monteaza un termostat ai putea ajunge cu o factura mare de energie electrica in timpul verii. 

Peretii exteriori - de asemenea, nu aseza termostatul pe un perete exterior. Temperatura radianta a acelui perete va fi mai mare vara si mai scazuta iarna decat temperatura aerului din interiorul casei tale. Acest lucru poate duce la functionarea inutila a centralei si la cresterea facturilor.

Gaura de alimentare - plasarea unui termostat direct deasupra sau sub o gaura de alimentare poate deruta cu adevarat sistemul. Acest lucru se datoreaza faptului ca aerul care sufla din aerisire va fi semnificativ mai cald sau mai rece decat temperatura generala a casei tale deoarece este aer conditionat care vine de la unitatea principala a centralei. Acest lucru poate cauza fluctuatii majore in citirea temperaturii termostatului, ducand, din nou, la pornirea si oprirea frecventa a unitatii. Si cu siguranta iti va face casa mai putin confortabila.

Holuri si alte zone mai putin utilizate - este un lucru foarte des intalnit ca termostatele sa fie amplasate pe holuri. Din pacate, acest lucru este gresit. La urma urmei, probabil ca nu petreci mult timp pe holul casei tale. De ce ai vrea ca acela sa fie spatiul in care se afla temperatura perfecta? Pentru ca holurile sunt in general lungi si inguste au fluxul si circulatia de aer destul de scazute. Aceasta inseamna ca temperatura holului, de multe ori, nu reflecta temperatura medie a aerului din casa in ansamblu. Plasarea termostatului pe hol inseamna ca acesta va fi confortabil. Restul casei tale poate sa nu fie.

2.3. Unde se monteaza termostatul corect

Acum ca stii ce sa eviti trebuie sa stii si unde ar trebui sa mearga termostatul.

De preferat sa il asezi pe un perete interior care nu are tevi sau conducte care trec prin el. Totodata trebuie sa fie departe de usi, ferestre si ferit de lumina directa a soarelui.

Asigura-te ca nu montezi termostatul direct deasupra sau sub o gaura de alimentare. Este in regula (si unii spun ca ar fi chiar de preferat) ca termostatul sa fie amplasat langa o priza de retur.

Pentru cele mai bune rezultatear trebui ca termostatul sa fie montat intr-o zona centrala a casei. Aceasta este un loc pe care il folosesti frecvent, mai degraba decat un hol.

3. Tipuri de termostate

Functionalitatea termostatului are un impact semnificativ asupra eficientei centralei. De asemenea, poate influenta nivelul de confort interior. Daca te gandesti sa treci la un alt tip de thermostat decat cel pe care il ai este important sa intelegi optiunile existente sis a o alegi pe cea mai potrivita.

3.1. Termostate non-programabile

Aceste tipuri de termostate pur si simplu pornesc si opresc caldura atunci cand simte ca exista diferente intre setarile facute si mediul ambiental.

Un termostat non-programabil este ideal pentru cei care sunt uneori departe de casa. Este simplu sa reglezi manual temperatura dupa preferintele tale.

Un termostat non-programabil este foarte simplu. De fiecare data cand doresti sa schimbi temperatura din casa ta va trebui sa ajustezi setarea termostatului. Nu poti pre-programa termostatul pentru a schimba temperatura casei in timp ce esti plecat sau dormi. Cu toate acestea, un termostat non-programabil calitativ poate obtine o eficienta energetica ridicata prin comunicarea cu sistemul de incalzire pentru a-ti mentine preferinta de temperatura.

3.2. Termostate programabile

Un termostat programabil il poti pre-programa pentru a regla temperatura in timpul zilei sau in timpul noptii. Multe termostate programabile au setari zilnice si saptamanale. De exemplu, daca esti plecat de acasa doar luni si joi, poti pre-programa termostatul pentru a-ti mentine casa la o temperature moderata in acele zile. Facand acest lucru, centrala nu trebuie sa lucreze atat de greu pentru a incalzi casa. Acest lucru scade uzura unitatii. Drept urmare, te vei bucura de reducerea facturilor la energie si reducerea costurilor de reparatii.

Un termostat programabil este ideal in special atunci cand exista schimbari climatice drastice de temperatura. Iti permite sa setezi temperatura astfel incat sa fie cald in diminetile reci si racoros in timpul zilei. Poti face toate acestea fara a fi nevoie sa reglezi manual termostatul in fiecare dimineata si seara.

3.3. Termostate wi-fi

Termostatele Wi-Fi se conecteaza la o retea fara fir. Poti accesa reteaua prin intermediul smartphone-ului, computerului sau tabletei. Acest lucru iti permite sa reglezi de la distanta temperatura termostatului. Un termostat Wi-Fi este, de asemenea, un termostat programabil. Ofera confortul suprem prin faptul ca poti trece peste o setare de temperatura pre-programata daca pleci devreme de la serviciu. Acest tip de termostat este ideal in special pentru cei care doresc control total asupra setarii temperaturii intr-o casa chiar si atunci cand sunt departe de ea.

3.4. Termostate smart

Un termostat inteligent se integreaza cu usurinta printre diversele instrumente si echipamente de automatizare a locuintei. In timp, termostatul invata obiceiurile tale de viata si regleaza temperatura in consecinta. Va invata cand ajungi acasa in fiecare zi. Pe masura ce observa anumite modele de comportament, stocheaza informatiile pentru a obtine o eficienta maxima de incalzire si racire. Multe termostate inteligente vin cu functii de control vocal.

Termostatele inteligente sunt ideale pentru gospodariile experte in tehnologie, care prefera un confort interior optim. La fel ca un termostat Wi-Fi, poti accesa un termostat inteligent de pe orice dispozitiv cu o conexiune la internet care este compatibila cu aplicatia mobila a termostatului. Un termostat inteligent vine cu un pret mai mare decat alte tipuri de termostate. Cu toate acestea, banii pe care ii economisesti la cheltuielile de incalzire si racire iti vor acoperi cu usurinta investitia in decurs de unul pana la doi ani.

3.5. Termostate de ambient

Acest tip de termostat de ambient sunt mobile. Sunt dispozitive pe care le poti muta in orice camera doresti sa cresti nivelul de confort termic sau sa scazi nivelul de disconfort termic. Ele au acest avantaj de a trimite un semnal electric spre centrala pentru a incalzi camera in care stai, fara a tine cont de incalzirea in restul casei. Adica atunci cand temperatura din camera ajuge la temperatura setata pe un astfel de termostat, atunci centrala se opreste. Sunt ideale atunci cand nu vrei sa creezi o temperatura constanta in toata casa, ci doar intr-o camera.

Concluzionand, termostatul este unul dintre elementele principale pentru functionarea sistemului centralei deoarece acesta detecteaza schimbarile de temperature si stie cand sa porneasca centrala, daca are setarile necesare. Are un rol crucial si tocmai de aceea trebuie avuta in vedere pozitionarea cat mai corecta pentru ca acei curenti de aer care trec prin usile sau ferestrele casei sa nu influenteze functionarea.

Exista mai multe tipuri de termostate. Cel mai bine este sa iti cunosti nevoile de confort si sa-l alegi pe acela care sa le indeplineasa.