Răcitor de aer

Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 11
15202
2.000 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 21
15206
2.710 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 25
15207
3.110 MDL
Racitor de aer Aircooler TROTEC PAE 29
15203
3.450 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 31
15204
3.050 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 40
15205
5.226 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 50
15208
6.600 MDL
Răcitor de aer Aircooler Trotec PAE 51
15209
4.959 MDL
Răcitor si umidificator Aircooler Trotec PAE 49

Răcitor de aer

Răcitoarele de aer sunt răcitoare de aer prin evaporare şi nu dispun, spre deosebire de aparatele de aer condiționat, de o instalaţie frigorifică (ca de ex. un frigider). Răcitoarele de aer răcesc aerul din încăpere prin intermediul principiului natural al evaporării apei. Oricine cunoaşte acest efect de răcorire, de exemplu prin evaporarea transpiraţiei sau aerul mai răcoros din apropierea cascadelor, cursurilor de apă şi a mării.

Un procedeu similar din punct de vedere al principiului de funcţionare se utilizează în mod frecvent în aer liber (terase, corturi pentru evenimente etc.). În acest scop se trece prin faţa unui ventilator un jet fin de apă, care este pulverizat de curentul de aer. În cazul acestui proces de pulverizare, apa se evaporă şi răceşte în acelaşi timp aerul cu câteva grade. În zona apei pulverizate se creează o atmosferă plăcută.

Răcirea cu răcitoare de aer este o metodă complet naturală şi economă de răcire fără necesarul mare de energie al unui aparat de aer condiţionat. Dar un răcitor de aer nu este din acest motiv un aparat de aer condiționat care generează aer rece indiferent de temperatură şi umiditatea aerului. Un aparat de aer condiționat produce aer rece, dezumidificat, adică aer rece uscat. Un răcitor de aer produce aer de răcire umed, prin intermediul principiului de răcire prin evaporare. În funcţie de umiditatea şi temperatura aerului, răcitoarele de aer pot reduce temperatura aerului evacuat cu câteva grade Celsius, independent de model şi tipul constructiv.

Răcitoarele de aer se pretează mai degrabă pentru spaţii mai mici şi climat uscat, deoarece randamentul acestora nu poate fi mărit în mod simplu, ca în cazul instalaţiilor de climatizare cu compresor. În plus, pentru fiecare utilizator al unui răcitor de aer ar trebui să fie clar că acesta nu va reuşi să răcească o încăpere de la 30 °C la 23 °C.

Răcitoarele de aer sunt cel mai eficiente în încăperi cu aer uscat şi pot asigura o scădere a temperaturii numai până la gradul de saturaţie al aerului. Aparatele funcţionează prin răcire directă, adică încarcă direct aerul cu umiditate. Prin urmare, datorită acestui proces, umiditatea aerului din încăpere va creşte simţitor, lucru care nu este întotdeauna dorit. Iarna însă, creşterea umidităţii aerului este dorită ca urmare a faptului că aerul este uscat de sistemul de încălzire. Răcitoarele de aer pot fi astfel utilizate pe întreg parcursul anului. Vara ca răcitor de aer cu evaporare, iarna ca umidificator de aer.

Un mare avantaj al răcitoarelor de aer este însă faptul că nu au nevoie de furtun de evacuare a aerului fierbinte, precum toate aparatele de aer condiţionat mobile! Acesta nu trebuie tras printr-un geam, o uşă sau o trecere prin perete. Acest lucru permite răcitoarelor de aer o utilizare extrem de flexibilă şi simplă, deoarece trebuie doar amplasate şi pornite, indiferent unde.

Răcitoarele de aer sunt eficiente şi asigură întotdeauna răcorirea. Răcesc şi împrospătează aerul prin intermediul filtrului de aer integrat, în mod plăcut, cu funcţie practică de ventilare! Funcţionare ecologică: utilizează principii naturale, fără instalaţii frigotehnice şi nu conţin agenţi frigorifici chimici!

Deosebit de eficiente energetic, cu costuri de exploatare extrem de reduse! Nu necesită furtun de evacuare! De aceea, nu există limitări ale locului de amplasare.

Este posibilă creşterea performanţei de răcire prin utilizarea acumulatorilor de răcire sau cuburilor de gheaţă! Se pretează la utilizarea pe întreaga perioadă a anului! Răcitor de aer vara, umidificator de aer iarna. Nu există un singur procedeu optim de răcire. Pe cât de diferiţi sunt parametrii iniţiali privind dimensiunea încăperii, metoda de răcire, necesarul de confort, efortul de instalare şi bineînţeles bugetul, pe atât de diferită poate fi şi soluţia individuală perfectă.