Motocultoare
Motocultoare
Tipuri și caracteristicile motocultorului
Motocultorul îi ajută pe grădinari și proprietarii de pământuri să are, să slăbească pământul, să afâneze, să taie brazde și să grapeze solul. În urma achiziționarii echipamentului, productivitatea muncii crește considerabil, oferind și rapiditate procesului de muncă.
Principalul factor este alegera tipului de echipament, astfel încât să nu plătiți în exces pentru putere și configurații inutile.
Principalele tipuri de motocultoare
Echipamentul este ușor și cântărește 9-30 kg, având o capacitate de 1-3,5 CP, pentru prelucrarea suprafețelor mici de până la 15 acri.
Avantaje
• Costul modest – utilajelele cu putere redusă sunt mai ieftine decât motocultoarele medii și mari (grele).
• Mobilitate – autoportabilitatea este relevantă, dispozitivul fiind transportat chiar și în portbagajul unei mașini.
• Cultivarea solului în locuri greu accesibile – un motocultor parcurgere ușor suprafețele între copaci, între paturi de flori și ajunge în colțurile unde echipamentele mari nu sunt capabile să pătrundă.
Motocultorul cu motorul mediu cântărește 40-65 kg și are o putere de până la 5,5 CP. Există un angrenaj înainte și două trepte de mers înapoi. Tratează solul la o adâncime de 35 cm cu o lățime de trecere de până la 85 cm.
Echipamentele cu astfel de parametri vor fi, cu siguranță, potrivite pentru proprietarii căsuțelor de vară sau fermierii, care tratează terenul la un nivel semi-profesional. Tehnica medie este potrivită pentru zonele mici care trebuie prelucrate de 2-3 ori pe an.
Modelele care cântăresc de la 50 kg sunt stabile și ușor de utilizat. Rezerva de putere este suficientă pentru a instala un plug montat și alte echipamente suplimentare.
Nici funcționarea nu creează dificultăți. Mecanismul simplu și fiabil este intuitiv de operat. Dificultățile și solicitările suplimentare sunt extrem de rare.
Motocultoare cu motorul mare (greu) cântăresc 70 kg și au o capacitate de 5,5 CP. Sunt potrivite pentru prelucrarea terenurilor mari.
Au suficientă performanță pentru a procesa 1-2 hectare, iar modele cu o capacitate de 9 CP sunt capabile să prelucreze până la 5 hectare. Adâncimea de lucru este de 20 cm, iar lățimea de tăiere a frezelor este de la 60 cm.
Are și energie suficientă pentru a instala orice echipament suplimentar și cărucior. Motocultoarele grele pot remorca o greutate de până la 300 kg. Cifra exactă depinde de caracteristicile echipamentului.
Principalul dezavantaj al echipamentelor grele este prețul ridicat, dar chiar și acest moment se estompează pe fundal, atunci când este imposibil de prelucrat terenurile fără echipamente performante.
Esența motocultoarelor
Cea mai importantă și mai scumpă unitate constituentă este motorul. La modelele ușoare, sunt instalate unități în doi timpi cu consumul ridicat de combustibil. Un efect secundar al utilizării unor astfel de modele este mirosul neplăcut al gazelor de eșapament.
Motoarele în patru timpi cu alimentare automată cu ulei sunt mai puternice, mai economice și mai ecologice decât motoarele în doi timpi.
În conformitate cu modelul motocultorului, acesta funcționează pe un lanț sau un angrenaj, care este așezat pe un arbore vertical sau orizontal. Prima versiune este mai practică și mai compactă, dar este mai scumpă, funcționează cu efect de autofrenare și are un procent ridicat de pierderi în procesul de frecare.
Unele modele de motocultoare grele sunt echipate cu o cutie de viteze, un arbore de preluare a puterii și o transmisie de viteze. Ambreiajul este centrifugat automat, curea cu o rolă de tensionare sau cu un ambreiaj de eliberare.
Principalul element de lucru al motocultorului este tăietorul. De obicei, acestea sunt două, patru sau șase secțiuni detașabile. Lățimea de prelucrare a solului depinde de numărul de freze selectate, iar adâncimea determină diametrul acestora.
Pe lângă freze, motocultivatoarele funcționează împreună cu o mașină de tuns iarba, grapă, plug, aerator, excavator de cartofi, lamă de lamă, perie de zăpadă și alte echipamente suplimentare.
Dacă este necesar, partea principală poate fi, de asemenea, echipată cu lanțuri de zăpadă, o roată de transport, roți cu anvelope pneumatice sau din metal cu remorci de încărcare, greutăți, aerator și remorcă.
Cum să aleg un motocultor?
Cea mai convenabilă versiune este tehnica alimentată de rețea. Nu necesită întreținere regulată, achiziționarea de combustibil și lubrifianți. Trebuie doar să conectați mufa la o priză de 220V. Modelele electrice sunt ușoare, manevrabile, ușor de depozitat și transportat dintr-un loc în altul.
Motocultoarele cu benzină necesită o întreținere regulată, funcționează cu un amestec de combustibil și ulei, care trebuie completat într-o anumită proporție. În timpul funcționării, echipamentele pe benzină fac un zgomot puternic, iar emisiile inevitabile de evacuare sunt dăunătoare oamenilor și mediului.
Este firesc să suportăm toate dezavantajele atunci când este necesară prelucrarea unui teren cu o suprafață de 15 arii. Puternicul motocultor cu benzină facilitează cultivarea profundă a solului și un control bun împotriva creșterii buruienilor.